Foredrag

Winnie Bugge Frandsen Traverso Traversfløjte

Winnie Bugge Frandsen

Jeg har siden jeg startede på studierne i historiske fløjter, været grebet af musikken i Danmark omkring 1730’erne og godt 50 år frem. Inden jeg startede disse studier, havde jeg egentlig ikke fornemmelsen af, at der var foregået særlig meget kunstnerisk i Danmark, men jeg er heldigvis blevet klogere undervejs. Da jeg først fik færden af, at der rent faktisk fandtes musik, som havde været spillet i København for 250 år siden, begyndte min interesse at vokse, og på et tidspunkt var det som et helt skatkammer, der åbnede sig for mig.

Traversfløjten bredte sig som en mode-bølge fra Frankrig indover Europa og op til Danmark fra begyndelsen af det 18. århundrede. Det betød, at flere modebevidste adelige og kongelige havde traversfløjten som altoverskyggende interesse, og de postede store summer i undervisning, instrumenter og at få skrevet musik til instrumentet.

Grev Otto Ludvig Raben fra Ålholm slot på Lolland, var en ihærdig fløjtenist, som efterlod sig en enorm nodesamling. Det var netop nogle udvalgte af grev Rabens noder, jeg skrev min kandidatopgave om. Jeg har sidenhen ledt videre og læst mere, og har efterhånden fundet rigtig meget fin musik, som man ved, har været spillet herhjemme.

Så kunne I tænke jer at høre mere om de farverige, danske fløjte-grever, noget gedigen dansemusik og en endnu velkendt børnesang, så kunne mit foredrag være anderledes og indholdsrig underholdning til en logeaften, et indlæg på en højskole, til en privat sammenkomst, eller hvor som helst – bare I er interesserede i at høre musik og om musik. Det er et absolut let tilgængeligt foredrag og kræver ingen forudgående viden. Det er en blanding af god musik og sjove anekdoter tilsat lidt musikhistorie – alt sammen fortalt med stor entusiasme og et glimt i øjet.